Tanszéki terv 1.

Tt1 2022 Nolli Csikkal

2022 tavaszán az Exploratív Építészeti Tanszék, a Középülettervezési Tanszék és a Lakóépülettervezési Tanszék a várhatóan jövő évben bevezetésre kerülő közös Építőművészeti Specializációjához kapcsolódóan közös Tanszéki tervezés 1. tárgykiírással készül, a féléves munka a tanszékek által vezetett három tankörben, 2-3 fős csoportokban zajlik majd, miközben több közös programot is szervezünk.

Tárgyfelelős

Kronavetter Péter DLA

Típus
Kötelező
Kreditpont értéke
3
Követelmény
félévközi jegy
Szemeszter
tavaszi

letölthető tematika és ütemterv

Tt1 2022 Nolli Csikkal

Tárgyleírás

A félév során a tevezési helyszín Eger különleges hangulatú, barokk belvárosa. A tervezést bevezető közös utazás és előadások után két feladat során a privát és közösségi terek közti érzékeny határvonalat, illetve az ehhez kapcsolódó izgalmas határsértéseket vizsgáljuk. Milyen módon, milyen feltételekkel vehetik birtokba a városi élet szereplői a köztereket, illetve a város közössége hogyan hasznosíthatna egy kitüntetett helyzetben lévő foghíj telket?

A két tervezési feladat kapcsán az épített örökség és a kortárs elemek viszonyának folytonos újra- és továbbrajzolásával foglalkozunk. Munkánk során a következetes és tudatos koncepcióalkotást, valamint ennek gondos kifejtését gyakoroljuk. A két kisebb léptékű, kis csoportban végzett tervezési feladat során hangsúlyozott figyelmet fordítunk a megismerés fontosságára, a múlt feltérképezésére és újrarajzolására csakúgy, mint az építészeti reprezentációs eszközök egyes műfajaira, a tervek rajzi és képi világára.

A kurzus célkitűzése, hogy azonos feladatokon gondolkodva a hallgatók betekinthessenek az Építőművészeti Specializáció tervezési tanszékeinek (Exploratív Építészeti Tanszék, Középülettervezési Tanszék és Lakóépülettervezési Tanszék) és műhelyeinek eltérő szemléleteibe, megközelítéseibe.