A makett-plasztika pályázat díjazott munkái

Mantuano Eszter Img 8919 I  Helyezs
Mantuano Eszter - I. helyezés

Az őszi félév során, a Specializációs tervezési tárgy keretein belül megrendezett verseny kiemelkedő pályamunkáiból készült gyűjtés.

2023. február 11.

pályázat hirdetménye itt megtekinthető

pályázati eredmény plakátja itt megtekinthető

Mantuano Eszter Img 8919 I  Helyezs
Mantuano Eszter - I. helyezés

Pár szóban a Zombor Gábor által meghirdetett makett-plasztika pályázat elbírálása kapcsán.

Köszönjük a meghívást a makett, illetve plasztikai pályázat zsűrijébe. Izgalmas szituáció, amikor egy csapat építész hallgató féléves feladatának kiegészítő-kreatív munkáinak értékelése zajlik. Mindenekelőtt röviden felidéztük a pályázati kiírás szempontjait. Aztán megpróbáltunk kizökkenni az általános, építészeti szempontok nézőpontjából. Nem volt nehéz, mindketten szobrászok vagyunk. Ezen így zökkenőmentesen átléptünk.

A pályázat szempontjai szerint két csoportra volt bontható az anyag. A munkák - többek közt - gipsz, beton, fa, szappan, paraffin felhasználásával készültek. Az egyik része mégis jobban köthető a hagyományos építészeti gondolkodásmódot tükröző helyszínrajz-makett „világhoz”. A másik részben inkább olyan munkák tűntek fel, amelyek nem csak tervei valaminek, hanem végleges, anyagban megvalósult, illetve kísérleti plasztikák. (Számunkra) az eredeti helyszín szinte csak apropó, kiindulási pont. A funkciók, a valós lépték is csak másodlagosak. Tárgyak egy asztalon, amelyek akkorák, amekkorának lenniük kell. Nem csak léptékarányos makettek, hanem a tervezési feladatot kiegészítő, hangulatot, érzetet, anyagot, tömeget, gondolati irányvonalat tükröző plasztikák. A technikai kivitelezésben mindemellett sokszor csetlő-botló megoldások voltak. Ezt kevésbé vettük figyelembe az értékelésnél. Inkább azt bizonyíthatja ez, hogy szükség van az ilyen kezdeményezésekre, pályázatokra, kihívásokra, melynek során lépésről lépésre, egyre jobban elsajátítható az ezzel a gondolkodás és alkotásmóddal járó szakmai tapasztalat.

A díjazott, megfelelő alapállással elkészült munkákban érvényes formai kijelentéssé lesz például egy paraffin épület rajzolt vonal-árnyékkal; egy gipsztömb, ami többirányú bemetszésekkel, tértagolással egységes téri jelenséggé válik; egy brutalista és kőkori építmény jegyeit egyszerre mutató betonöntvény; egy transzparens tömör tömeg, ami egyik esetben növényeket foglal magába, egy más esetben a lágy anyagának ellentmondó szögletes, geometrikus mintázatot követ. Vagy a hagyományosabb anyagokból, például betonból öntött, cipzár elven egymásba kapcsolódó formák, illetve a kisméretű, celluxal, papírral zsaluzott játékos formájú gipszöntvény is hiteles válaszok a feladatra.

Röviden: A szobrászat és építészet határmezsgyéin jártunk. Jónak tűnnek a kilátások onnan.

Gratulálunk a résztevő hallgatóknak és a kezdeményezőknek! Üdvözlettel:

Boros Miklós János; Gálhidy Péter

Kisoroszi, 2022. december 18.

Szab Bernadett Eszter Img 9024 Ii  Helyezs
Szabó Bernadett Eszter - II. helyezés

Díjazottak

  • I. helyezés: Mantuano Eszter

  • II. helyezés: Szabó Bernadett

  • III. helyezés: Kokavecz Kata

Berczeli Sra Img 8734 Klndj
Berczeli Sára - különdíj

Különdíjasok:

  • Berczeli Sára

  • Boros Judit

  • Horváth Sára

  • Kiss Hanna

  • Sándor Nóra Virág

Tth Gnes Img 9054 Extra Kp
Tóth Ágnes

További kiemelkedő munkák: