Belsőépítészeti tárgyak az Építőművészeti Specializáción

Mű/hely-építészeti tárgykísérletek és Specializációs kiegészítő tárgy (SKT)

Belsoep Borito

A csak az Építőművészeti Specializáció hallgatói számára felvehető, belsőépítészeti tamtikájú tárgyak 2024 őszén

2024. június 5.

SPECIALIZÁCIÓS KIEGÉSZÍTŐ TÁRGY
tárgykód: BMEEPKOQ712
időpont:
előadás: hétfő 10:15-12:00
gyakorlat: csütörtök 12:00-14:00
plakát megtekinthető az alábbi linken

MŰ/HELY
tárgykód: BMEEPKOQ701
időpont: szerda 18:15-20:00
plakát megtekinthető az alábbi linken

Belsoep Borito

SPECIALIZÁCIÓS KIEGÉSZÍTŐ TÁRGY

Építőművészeti Specializáció

A belső terek tervezésének legfontosabb kérdéseire ad választ az Építőművészeti Specializáció elméleti gerincét adó, az Exploratív Építészeti, a Középülettervezési és a Lakóépülettervezési Tanszék által közösen szervezett tantárgy, amely a szakmagyakorláshoz nélkülözhetetlen belsőépítészeti témaköröket három blokkban: az ENTERIŐR-, TÁRGY-, és BÚTORtervezés témaköreiben mutatja be. Tartalma a következő tervezési félévek elméleti és gyakorlati tudásbázisát adja, egyúttal átfogó képet ad a kortárs belsőépítész és designműhelyek működéséről, legfontosabb praktikáiról. 

A félév során a kurzus résztvevői a belső térformálással, valamint az épített tereket alakító iparművészeti alkotások fő diszciplínáival és azok építészeti összefüggéseivel ismerkedhetnek meg. Komplex képet kapnak a szemléletmódok történeti összefüggéseiről, az építészetre ható társadalmi folyamatokról és mindezek napjainkban kifejtett hatásáról. 

A szakmában elismert vendégelőadók, tervezők, designerek mutatják be a belsőépítészet, formatervezés, és bútortervezés világának történetét, legfontosabb tendenciáit, legjobb példáit. Emellett külső helyszíneken szervezett szakmai programok, világítási, felületképzési, iparművészeti bemutatók, épületlátogatások adnak gyakorlati ismereteket az előadáson elhangzottak mellé.

tervezett meghívottak a 2024-es tanévben:

Csavarga Rózsa,​Dévényi Tamás, Dr. Ferkai András ​, Göde András​, Dr. Haba Péter​, Horányi Éva​, Kerékgyártó András DLA, Lakos Dániel​,​ Magyari Éva, ​Szén Molnár Tamás, Dr. Szentpéteri Márton

A kurzus kiegészíti a 3 tanszéken párhuzamosan futó Specializációs tervezési tárgy programjait, az azokban meghatározott belsőépítészeti részfeladattal.

2024. június

Terbe Rita DLA egyetemi adjunktus, tantárgyfelelős 
Bartha András DLA egyetemi adjunktus, tantárgyfelelős 
Varga Tamás DLA egyetemi docens, tantárgyfelelős 

MŰ/HELY építészeti tárgykísérletek

az Építőművészeti Specializáció kötelező kurzusa 

A kurzus alapvető célja az építészeti alkotómunka során használható tárgyalkotási, modellezési eszköztár ismertetése, és gyakorlatának átadása, érintve annak különféle léptékben megvalósuló belsőépítészeti kapcsolódásait. Fókuszában a műtermi alkotómunka, a makettépítés és a tárgykészítés újszerű útjainak felfedezése áll.

A résztvevők saját kezükkel, kísérletezve dolgozhatnak különféle anyagokkal, technikákkal, melyekkel később, építészként csak közvetett módon találkozhatnak. Fejleszthetik a technikai képességeiket, formálhatják tervezői attitűdjüket az inspiráló tárgyak, makettek, prototípusok elkészítése közben.  

Tematika 2024 őszén: REPRODUKCIÓ és REPETÍCIÓ

Egy létező tárgy lemásolása kultikus jelentőséggel bíró aktus: a kópia elkészítése során átéljük, megtapasztaljuk ugyanazt, amit a korábbi alkotó tapasztalhatott, ezáltal érzékszervi szinten kapcsolódunk hozzá. Ily módon a másolás, a hagyományok átadásának egyik legősibb módja.

Elég csak a periodikusan újraépített japán fatemplomok (ld. Ise szentély) példájára gondolnunk, hogy megértsük, milyen fontos szerepe van a reprodukciónak a kultúra megőrzésében. Az építészeti munka során is kiemelt jelentősége van a másolásnak: előképekkel, archetípusokkal, parafrázisokkal, átiratokkal dolgozunk: újraértelmezzük, rekonstruáljuk az elmúlt korok épületeit, egy-egy téri elem, vagy forma új kontextusba helyezésével új értelmet adunk a jól ismert elemeknek.

Az európai építészet története nagyrészben épül a másolásra: a klasszikus modernizmus korát megelőzően az épületek jó része, az antik épületek elemkészletét újra és újra felhasználva alakította ki sajátságos formáit, de kortárs építészek körében is gyakori a konkrét téri analógiák használata. Nincs új a nap alatt - mondhatnánk.

Napjainkban számos újféle analóg és digitális sokszorosítási technika vált könnyen elérhetővé, amelyek újabb és újabb izgalmas lehetőségeit kínálják a másolás építőművészeti felhasználásának. A kurzus résztvevőit a másolatkészítésben, sokszorosításban rejlő kortárs építészeti lehetőségek feltérképezésére hívjuk a kurzus oktatóival!

műtermek:

Pongor Soma – doktorandusz

Kronavetter Zsófia – Studio Konstella

Sámson Kinga, Fülöp Csenge, Ostoróczky Nóra – Lenyomat műhely

Beton workshop – Szövetség 39

Zakariás Tamás – Mobilia Architects

Bartha András Márk DLA építész, egyetemi adjunktus, tárgyfelelős

 

A kurzus átfogó célkitűzése, hogy az Építőművészeti Specializáció belsőépítészeti blokkjának kötelező elemeként, a Specializációs tervezési tárgyhoz kapcsolódó tematikával, gyakorlati oldalról támogassa a specializáción folyó munkát. Ezért a tárgyat csak az Építőművészeti Specializációra felvett hallgatók, a mintatanterv szerint a 7. szemeszterben (azaz az első specializációs félévben) vehetik fel. 

2024. június 

 Bartha András Márk DLA építész, egyetemi adjunktus, tárgyfelelős