Doktoranduszaink sikere a Badacsonyi Kulturális és Turisztikai központ ötletpályázaton

01

Tanszékünk doktoranduszai nyerték el a Magyar Művészeti Akadémia által kiírt “Badacsonyi Kulturális és Turisztikai Központ 2021” építészeti ötletpályázat egy-egy különdíját.

2022. február 8.
01

A pályázatra olyan innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak a térségbe érkezőknek szánt látogatóközpont kialakítására, amely illeszkedik környezetébe és segít megőrizni a hely szőlőhegy-jellegét.


Az MMA Építőművészeti Tagozatának különdíját, a tervezési feladat újszerű megközelítéséért, Bognár Melinda és Rab Sarolta nyerte el. Tervükben a hegy működésének vulkanikus múltja inspirálta a látogatóközpont tűzhelyként, centrumként való értelmezését. Amint a vulkánok kívülről sokszor szunnyadó képet mutatnak, miközben belül folyamatosan életben vannak, úgy a látogatóközpont is nagyrészt a földbe süllyesztve és egy jelként funkcionáló kéményszerű képződménnyel látható a badacsonyi tájban.

A BTTF Nonprofit Zrt. különdíjában részesült Gyökér András Losonczi Júliával és Bozsik Mátéval közös pályaműve. A javaslat a tervezési helyszín helyett a szomszédos, elhagyatott, méltatlan állapotban lévő Esterházy borászat műemléki épületét hasznosítja újra és egészíti ki.

A pályázat részletes kiírása és az eredményhirdetésről készült beszámoló, valamint a bizottság értékelése itt érhető el.