ÉPÍTŐTÁBOR 2024 PERBÁL

01 Epitotabor2024perbal Tanszek Honlap Borito

Szeretnél valódi építkezésben részt venni?

Maradandót alkotni, miközben azzal másoknak segítesz?

Megismerkedni a fogyatékkal élőkkel egy védett helyen, ha eddig nem lett volna bátorságod hozzá? 

Gyere el nyáron a perbáli építőtáborba, ahol mindezt gyönyörű környezetben kipróbálhatod!

2024. május 26.
01 Epitotabor2024perbal Tanszek Honlap Borito

!!! A tagtoborzó az árvízi bezárás miatt új időpontban, június 20-án 17 órától kerül megrendezésre a Közép Tanszéken !!!


Az idei nyáron - július 15-28. között - tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre a Perbáli Építőtábor. A munkák két egymást követő héten folytatódnak, hétvégén pihenőnapon szakmai kirándulással. A település központjában található egy évek óta használaton kívül álló, felújításra szoruló épület, amely a Tovább Élni Egyesület tulajdonában van. A Zsámbéki medencére jellemző, hagyományos hosszúház jó adottságokkal rendelkezik, megfelelő funkcióval a Gyermekotthon hétköznapjait gazdagíthatja. Az évek alatt elkészült az épület tetejének cseréje, bevilágító ablakok, a belső vályogvakolat alaprétege, a mosdó falazása. Idén ez a falazási munka folytatódik tovább. Cél az egyenes boltövű áthidalók elkészítése. A tábor alatt közösen tervezzük majd meg a lakóottthon terápiás kertjebe vezető acélszerkezetű hidat, amelyet majd az ősz folymán lakatos mesterek készítenek el.


Perbál Budapesttől északnyugati irányban ~35 kilométerre, a Zsámbéki-medence festői szépségű természeti környezetében, Tök, Telki és Tinnye szomszédságában helyezkedik el. A mai település gyökerei nagyon mélyre nyúlnak vissza, a történelem előtti időkből, a bronzkorból erednek. Ebből következően a község végigélte a történelem viharait, melyek nem egyszer eltörölték a települést, lakóit sok esetben szétszórták a nagyvilágban vagy alapvetően változtatták meg a hétköznapok rendjét. A perbáliakat azonban mindig a befogadás, a békés együttélés és a jövőbetekintés jellemezte. Bizakodó habitusuk újra és újra szőtte a több nemzetiségből álló közösséget, melyből ~ 2030-an élnek jelenleg a településen.


A Tovább Élni Egyesület Gyermekotthonát olyan szülői közösség alapította, amelynek tagjai sérült gyermekeik speciális ellátására kerestek az állami lehetőségekhez képest jobb alternatívát. Az intézmény külön legessége abban áll, hogy lakói kisebb közösségekbe szervezetten egymást segítve élnek a hétköznapokban. A hétvégeken aztán a lakók többségét hazaviszik a szülők, hogy családtagjaik körében lehessenek, a többiekhez pedig látogatóba érkeznek a hozzátartozók. Meghatározó még a természet jelenléte, amely jótékony hatásai mellett a mezőgazdasági munkán keresztül kínál hasznos elfoglaltságot az enyhébben sérültek számára.


A táborok első 7 évében a Gyermekotthon épületeinek legfontosabb karbantartási munkáit végeztük el. Bár a felújítási feladatok továbbra is fontos szerepet játszanak, mostanra fokozatosan a fejlesztésekre tevődött át a hangsúly. Ahhoz azonban, hogy a különböző fejlesztések valóban segítsék az intézmény mindennapjait, elengedhetetlen hogy szervesen illeszkedjenek az ott folyó élethez.

Az előző években a tanszék egykori kultúra és építészet című tantárgyán meghívott előadók segítségével próbáltuk felderíteni és megismerni a Gyermekotthon életéhez kapcsolódó legfontosabb témaköröket. A közös beszélgetések során fogalmazódott meg egy lehetséges fejlesztési stratégia, majd ennek részeként alakult ki mostani feladatunk építészeti programja. Az évek alatt kis lépésekben haladunk előre a megvalósulás felé.


A Gyermekotthon mindennapjaihoz tartoznak a különböző terápiás programok, melyek látványos elemét jelentik a kézműves foglalkozások. Rongyszőnyegek, díszek, használati tárgyak, biobrikett és különböző kiskerti termékek készülnek a „LABORATÓRIUM” névre keresztelt műhelyben. Mostanra azonban nemcsak kinőtték a programok a rendelkezésre álló helyiséget, de egyre nagyobb

igény mutatkozik a többségi társadalom tagjaival való találkozásra. A jó minőségű portékák miatt sok vásárba kapnak meghívást, egy állandó kisbolt létesítése is gyakran felmerül. Emellett egyre több a rendszeresen idelátogató, zenész, kézműves és önkéntes. Mindezek alapján adódik az igény a település szívében álló épület hasznosítására. 


A tájékoztatóval egybekötött tagtoborzó június 20.-án csütörtökön 17 órakor lesz a BME K299 Közép Tanszék Közösségi termében, ahol egy tetszőleges saját munka bemutatásával lehet jelentkezni bármely évfolyamról. A bemutatás formája szabadon választható: lehet eredeti terv, tablóra összeállított nyomat vagy vetített képes összeállítás. A lényeg, hogy számodra kedves dolog legyen, és mesélj róla.


A táborban a részvétel ingyenes. Szállás a lakóotthon épületeiben matracon saját hálózsákban biztosított, és étkezésről is a lakóotthon gondoskodik.


További információ:

kemes.balazs@epk.bme.hu e-mail címen és a tábor közösségi felületein: @epitotaborperbal


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Budapest, 2024. május 

Kemes Balázs

a tábor szervezője



Fotók és videó: Képkocka Építész Média Kör 

https://youtu.be/iAcb90JXZ9Q?si=6nm2eeAKe71cuakJ

https://youtu.be/EtxgPqBwT8k?si=ck2gQrponOZAQEGV

https://www.youtube.com/watch?v=CwusXwMR_x8&t=1s&ab_channel=KepKocka


Ficsor Enikő: Útkeresés: építőtábor Perbálon (beszámoló a 2017-es táborról) (in: epiteszforum.hu)

https://epiteszforum.hu/utkereses-epitotabor-perbalon


Perbáli lakóotthon épületegyüttese

http://hazai.kozep.bme.hu/hu/gyermekotthon-perbal/