Hallgatóink nemzetközi sikere az ARKXSITE pályázatán

2

Az ARKXSITE egy rendszeresen megrendezett nemzetközi építészeti ötletpályázat, mely építész hallgatóknak és fiatal építészeknek szól. A tavasszal meghirdetett feladat egy kilátó megtervezése volt egy régi remetelak környezetében Monsaraz (Portugália) területén. A pályázattal a Komplex tervezés tárgy keretén belül találkozhattak a diákok a BME Középülettervezési Tanszéken.

2021. július 28.
2

A tervet az aktuális felhívásra zh feladatként kellett elkészíteni, melyet a tanszéki értékelést követően a diákok tovább dolgozhattak és beadhatták azt hivatalos pályazatként. A tanszékről három hallgatói csapat pályázott. A 155 (!) beadott terv közül:

Macsek Kata, Ábrahám-Fúrús András terve I. díjat nyert

Gunther Ágota, Jaczkó Stefánia, Madarász Zsuzsa és Márki Franciska terve pedig honorable mention elismerést kapott.

(A terveket számos nemzetközi építészeti felületen publikálják, ezen felül az első helyezett pénzdíjazásban is részesül.)

További információ itt található.

Szeretettel gratulálunk hallgatóinknak!

Macsek Kata, Ábrahám-Fúrús András:

The Hermit

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

(Weöres Sándor)

 

A remeteség szép példája a természet és szellem kapcsolatának egy felsőbbrendű cél érdekében, melyhez a vállalt magányon keresztül vezet az út. A beavatkozásunk szándéka hasonló. Ezért a kilátónk izolálja és fókuszba helyezi a romot, ezáltal a remeteség befelé fordulása, az önmegismerés és emlékezés kerül előtérbe. Innen a rámpán felfelé haladva csak a kis lyukakon keresztül a térség nevezetességei tekinthetőek meg. A monolit rámpa végén azonban a horizont feltárul. A falon található szűkszavú információkon felül egy ivókutat helyeztünk még el, amelynek egyrészt szimbolikus többletjelentése van, másrészt a térség természeti adottságai miatt gyakorlati haszna sem elhanyagolható.

Gunther Ágota, Jaczkó Stefánia, Madarász Zsuzsa és Márki Franciska:

MONOCULARIS

A gótikus kápolnarom biztosítja a kilátónknak a bejáratát. Innen leereszkedve egy folyosóra jutunk, ami, mint egy tájba illesztett távcső irányítja a látogató figyelmét a portugál völgy jellegzetes emlékei felé. A hűvös, árnyékot és menedéket nyújtó alagút több érzékszervünket is igénybe veszi: a szemünk a sötéthez való alkalmazkodás után új módon értelmezi a tájat, a tapintás útján pedig Lázár történetéhez kerülünk közelebb.