Kikötői hírek – Tanszéki Tervezés 1. – 2023 tavasz

Tt1 2023 Kikotoi Hirek Honlapra Cover

2023 tavaszán az Exploratív Építészeti Tanszék, a Középülettervezési Tanszék és a Lakóépülettervezési Tanszék közös Építőművészeti Specializációjához kapcsolódóan ismét közös Tanszéki tervezés 1. tárgykiírással készül, a féléves munka a tanszékek által vezetett három tankörben, 2-3 fős csoportokban zajlik majd, miközben több közös programot is szervezünk.

2023. január 18.

ismertető előadás időpontja, helye:
2022. december 9. 14:30 – K.210 terem
Teams-csoport:
ÉPÍTŐMŰVÉSZETI SPECIALIZÁCIÓ 2023 
Teams-kód: c3siv0p
Kikötői hírek – Tanszéki tervezés 1. 2023 tavasz (a form kitöltése nélkül a 3 tanszékre a tárgy nem vehető fel).
letölthető plakát

Tt1 2023 Kikotoi Hirek Honlapra Cover

A félév során a tevezési helyszín Szeged különleges hangulatú Téli Kikötője. A tervezést közös utazás és előadások vezetik be. A kiírás mottójául Lasse Hallström Kikötői hírek című, 2001-es filmjét választottuk. Ahogy a filmben a főszereplő, Quoyle az újságcikkein keresztül ismeri meg Új- Fundlandot és az ott élők történetét, úgy merülünk mi is alá a Téli Kikötő vizében, hogy felszínre hozzuk annak históriáját, majd továbbírjuk azt. Amíg Quoyle a szavak segítségével jut egyre mélyebbre, addig mi – a Szőke Tisza hajóroncs elementáris erejébe kapaszkodva – a tárgyak világában keressük válaszainkat.

A félév gerincét adó tervezési feladatban feladatban – tervpályázati helyzetben – a Téli Kikötő Tisza vizével átjárható területei közül (partvonal, öbölvég, gátoldal, Maros-spicc, temető-szoborpark, stb.) keressük meg a hozzánk legközelebb állót. A konkrét területre – a magunk által felvázolt tervezési program alapján – beavatkozási tervet készítünk, melyet a félév során elsősorban tárgyak (modellek, síkplasztikák, absztrakt testek, stb.) formájában finomítunk. A helyszín megsimeréséből eredeztetett válaszunk éppúgy lehet egyszerű funkciót kiszolgáló építmény, szárazföldi vagy úszó műtárgy , esetleg a helyszínt feldolgozó művészeti installáció. Végső leadásként is egy aprólékosan kidolgozott, jól kifundált tárgyat készítünk, melyhez az eltelt időben készített rajzokat is csatoljuk (napló formájában). A pályázat kiértékelésére kiemelkedő építészekből álló, rangos bíráló bizottságot hívunk meg.

Közös tájékoztató online előadáson mutatjuk be a Tanszéki tervezés 1. tárgy tárgykiírását, a félév menetét és feladatait, ezt követően pedig ismertetjük a három tanszék 3x3 tematikus stúdiójának komplex-, illetve diploma-témáit, tavaszi kötelezően választható tárgyait is. A Tanszéki terv 1.-re jelentkező hallgatók így beleláthatnak a specializációs időszak három tanszékre jellemző egységes, mégis sokszínű megközelítéseibe is. Az előadás időpontja: 2022. december 9. 14:30 – K.210 terem Teams-csoport: ÉPÍTŐMŰVÉSZETI SPECIALIZÁCIÓ 2023 Teams-kód: c3siv0p

A Tanszéki terv 1. NEPTUN-ban való majdani felvételéhez szükséges az alábbi form kitöltése, a 3 tanszék preferált sorrendjének megjelölésével, amelyet az arányosság elvét szem előtt tartva igyekszünk figyelembe venni: Kikötői hírek – Tanszéki tervezés 1. 2023 tavasz (a form kitöltése nélkül a 3 tanszékre a tárgy nem vehető fel).

A form kitöltésének határideje 2023. január 27. péntek 12.00!

 

Exploratív Építészeti Tanszék

tárgyfelelős: Fábián Gábor DLA

oktatók: Péterffy Miklós, Valkai Csaba DLA

 

Középülettervezési Tanszék

tárgyfelelős: Kronavetter Péter DLA

oktatók: Fejérdy Péter DLA, Zombor Gábor DLA

 

Lakóépülettervezési Tanszék

tárgyfelelős: Török Dávid DLA

oktatók: Falvai Balázs DLA, Nagy Márton DLA