MÉK-MÉSZ Diplomadíjakat kaptak volt hallgatóink

261013198 302530684923456 9023485943092545913 N

Nagy Stefánia a Perbál Üvegház – Fogyatékos lakóotthon bővítése című diplomatervével (konzulense: Fejérdy Péter DLA) és Schoblocher Edina Művész_II_ET Ház – Epreskert című diplomatervével (konzulense: Szabó Levente DLA) megosztva elnyerték a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége által meghirdetett diplomadíj pályázat fődíját. A Műemlékvédelmi Tagozat díját ugyanezen a pályázaton Malkócs Krisztina nyerte Többgenerációs közösségi ház – Budapest, XII. kerület Fácános című diplomatervével (konzulense: Kronavetter Péter DLA).

Valamennyi volt hallgatónknak szívből gratulálunk!

2021. október 6.

További információk

261013198 302530684923456 9023485943092545913 N

Malkócs Krisztina tervének laudációja:

Az emberi kapcsolatok fontossága és erősítése, a generációk közti távolság csökkentése.
Ezek a sokszor csak kongó nagy szavak itt, a terv megfogalmazásában finom csengéssé változnak.
Az alaphangot a helyszín, a varázslatos budai hegyvidék, benne a Hild József tervezte épület adja.
Erre épülnek a hangzás elemei. A racionális funkció választás.
A logikus beépítés, amelyben egy átrium köré szerveződve zárja le az új épületrész az U alakú meglévő épületet.
A meglévő épített értékek tiszteletben tartása.
Az új épületrész visszafogott, mértéktartó nagysága, valamint differenciáltsága lábazat jellegű föld alatti és transzparens megjelenésű föld feletti részre.
Az érzékeny empátia, amely felfedezi a Hild villa jellemző arányait, és annak mellékmotívumát felhasználva, átértékelt ismétléssel formálja az új épületrészt.
A terv olyan, mint egy kéttételes zenemű, ahol a különbözően megszólaló tételekben az egymásra utaló hivatkozások révén a végső hangzásban a kontrasztok harmóniáját, az egységet halljuk.
Malkócs Krisztina karakteres hangzású terve a zsűri döntése alapján a Műemlékvédelmi Tagozat különdíjat érdemli.

Nagy Gábor építész

 

Nagy Stefánia tervének laudációja:

A terv osztatlan sikert aratott a zsűri tagjai között és nem csak azért, mert az előadásmód régi, szép, nosztalgikus időket idéz és mert önmagában az ízes és karakteres vázlatvonalakból-, színes skiccekből összeálló építészeti „mű” – a kalligrafikus kézírás ölelésében – már önmagában is megjeleníti az alkotási folyamat drámáját és izgalmát, a tervezés járt- és járatlan ösvényeit, zsákutcáit, majd a rátalálás örömét, - személyessé téve az építészeti alkotást…De azért is – főleg azért – mert a terv jó és mert látjuk hogyan vált lépésről-lépésre jóvá. Érezzük és szinte végigéljük a komponálási folyamatot.Érzékenyek a vonalak, finomak a színek, megkomponáltak még a spontán(nak ható) vázlatfüzet-lapok is!Csoda ezek után, ha a végeredmény – az építészeti produktum – személyes, részleteiben érzékenyen végiggondolt, jól komponált, működő és szerethető alkotás?Csoda-e, ha felrázta-, meggyőzte- és jókedvre derítette a zsűrit?Ugye nem?!Nagy Stefánia különleges hangvételű terve a zsűri véleménye alapján Diplomadíjat érdemel!

Vadász Bence DLA

 

Schoblocher Edina tervének laudációja:

A Képzőművészeti Egyetemhez tartozó VI. kerületi Epreskert szobraiból a külső szemlélők jelenleg nem sokat látnak. Innen jött a diplomaterv koncepciója, hogy a kerítés közeli sávban egy olyan kiállítózóna jöjjön létre, ami nem csak a kerttel, hanem a külvilággal is kapcsolatot teremt, egyfajta kommunikációs zónát jelentve. „A sávba helyezett műalkotások és a növényzettel alkotott viszonyrendszerei mindig mást és mást mutatnak. Van olyan szakasz, ahol a szobor csak kifelé reflektál, van, hogy ki- és befelé is”. A tervezett új épület „kitapad” a kerítéshez, a kiállítótér a külső zóna folytatása. Szép gondolat. Az épület metszete mutatja leginkább azt az egybe függő -szinteket összenyitó izgalmas térstruktúrát, ahol a pince helyenként eggyé válik a földszinttel, a földszint az emelettel. A finom homlokzati struktúrát a könnyed fa lamellázat és a nyers vasbeton kontrasztja teszi feszessé.Tiszta világosan egyszerű alaprajz, részleteiben is gondosan, mérnöki alapossággal kidolgozott terv. Gratulálunk hozzá!