MŰHELY-ISKOLA. Útkeresések szakmaválasztás előtt –Zebegény–Fenntartható közösségek Stúdió 2024 tavaszi komplex- és diplomakiírása

Komplex- és diplomatervezés  (BSC, MSC, osztatlan) 2023/2024 tavasz

Fenntarthato Kep A

2023. december 12.

Mellékletek:

programfüzet
előadás

Fenntarthato Kep A

Hogyan újítható meg az oktatás? Mit tudunk nyújtani azoknak gyerekeknek, akiknek problémát okoz a hagyományos szakiskolai oktatási környezet és a pályaválasztás? Lehet-e felemelő hely az iskola és annak épített terei? A digitális kultúra korában milyen lehetőségeket rejt a kézművesség, az anyag valóságos megtapasztalása, a művészetterápia? Adhat-e támogatást a művészeti és szociális hagyományokkal gazdagon átszőtt környezet? A Fenntartható közösségek stúdióban ezekre a kérdésekre keresünk a gazdag múltú és mai is virágzó Zebegényben érvényes válaszokat.

A hely: 

Ha Zebegényre gondolunk elsőként talán Kós Károly híres temploma jut eszünkbe gyönyörű formáival, gazdag kézműves díszítettségével, a társművészetek jelenlétével. Kicsivel arrébb Szőnyi István kortalanul modern műteremházában érzékelhetjük a hely és a festő egymásra hangoltságát. A műteremház Szőnyi István életén túl egy tágabb kulturális közösséghez tartozást is megjelenít: a Szőnyi István lánya által működtetett római Triznya kocsma a magyar művészvilág hazai és külhoni képviselőinek kedvelt találkozóhelye volt a kommunizmus évei alatt. 

A művészet, a művészek zebegényi jelenléte kapcsán feltétlenül említenünk kell Maróti Géza építészt és az első világháború előtt épített dunaparti villáját is.  

Zebegény szociális vonalon is különleges múlttal rendelkezik: Gróf Apponyi Franciska egyedülálló kezdeményezésként valósultak meg az 1930-as években a hátrányos helyzetű gyerekek számára épített Napraforgó házak.  

A program: 

A szociális és a művészeti szál erőteljes jelenléte segíthet életre hívni és tartalommal feltölteni azt az új műhely-iskolát, amely a szakiskolai képzés szükséges megújítását célozza meg. 

A műhely-iskola olyan alternatívát kíván nyújtani, ahol a kézműves technikák kipróbálásán, a művészetterápiás alkotáson keresztül juthatnak el a diákok saját készségeik felismeréséhez, tudatos pályaválasztáshoz.  

Oktatási programjának kidolgozásában segítséget nyújthat a finn Arkki építészcsoport ma már világszerte alkalmazott afternoon school programja, de segítőnk lehet ebben Beer Miklós nyugalmazott váci püspök is, aki egykori zebegényi lakosként jelenleg Nógrád megye mélyszegénységében élő fiataljainak felzárkóztatásával foglalkozik. 

A helyszín: 

A helyi közösség felé is nyitott műhelyként megfogalmazandó kis intézmény Zebegény központjának egy régóta megújításra váró telkén próbálja megtalálni a helyét. Az új épület nem zárt szakiskola szeretne lenni, hanem a környezetére nyitott, azzal együttműködő sokak által és sokféleképpen bejárható, használható tér és hely. Mint Andreas Cukrowitz vorarlbergi iskolái, közösségi épületei, amely minden esetben a teljes faluközösség számára sokoldalúan használható intézmények.  

A stúdió komplex-és diplomatervezési kiírásának részletes programfüzete, a kiírás plakátja és a Középülettervezési Tanszék 3 stúdiójának tavaszi programját bemutató előadás a hír mellékletei között megtalálható! 

A Középülettervezési Tanszék Komplex tervezés 1. c., valamint a BSc-diplomatervezés egyes tanszéki stúdiók által meghirdetett kurzusaira ill. építész konzulensekhez való jelentkezés menetéről a különféle képzések – az osztatlan és MSc-képzés Építőművészeti, korábbi Tervezői, Műszaki és az esetleges más specializációról átjelentkezők – hallgatói számára:

  1. A jelentkezéshez szükséges az alábbi google-form kitöltése és ugyanide a portfólió feltöltése január 12. 12.00-ig:  Jelentkezés a Komplex tervezés 1. 2024 tavaszi stúdióiba. Akik 2022 vagy 2023 őszén az Építőművészeti Specializációra felvételt nyerve a három specializációs tanszék valamelyikén teljesítették az STT tárgyakat, nekik portfólió feltöltése nem kötelező!

  2. Konzulensi igény szerinti személyes beszélgetés a választott konzulensekkel a január 15-i héten, később emailben pontosított helyszínen/módon. 

  3. Tanszéki visszajelzés a felvételekről legkésőbb január 19., péntek 12.00-ig. 

Bármely felmerülő kérdés esetén keressétek Fejérdy Péter DLA egyetemi docens tárgyfelelőst vagy Szabó Levente DLA egyetemi tanár tanszékvezetőt! 

 

A stúdió választható konzulensei: 

Fazekas Katalin DLA, egyetemi adjunktus 

Fejérdy Péter DLA egyetemi docens 

Kemes Balázs DLA  egyetemi adjunktus 

Major György DLA  egyetemi docens 

 

MEGHÍVOTT ÉPÍTÉSZ: 

Cseh András DLA építész, CAN Architects