Középületek közvetlen közelségben

Év
2017

Szerkesztők: Somogyi Krisztina - Klobusovszki Péter

Középülettervezési Tanszék, Budapest

A könyv megtalálható a tanszéki könyvtárban és itt.

Bevezető

A Középülettervezési Tanszék, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának meghatározó képzési helye a 2016–2017-es tanévben 70 éves.
Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Tanszék építészet és közösségek kapcsolatáról indított párbeszédet, megjelenéseivel kilépett az egyetem falai közül.
Ennek részeként 2016 őszén a Műcsarnokban megrendezett KÖZÉP-középületek közvetlen közelségben című kiállításon foglalkozott a témával.
Az évfordulóhoz kapcsolódó konferenciák során fogalmazódott meg a szándék, hogy az előkerülő szempontok, a különböző egyéni felvetések egy kötetben összegzésre kerüljenek. Így lett ez a könyv személyes érdeklődésből írt képes szöveggyűjtemény, a tanszéken dolgozó és a képzéshez erős szálakkal kötődő szakemberek gondolatainak összegzése.
Az elmúlt időszak szellemiségéhez hűen a könyv nyitányaként egyfelől közreadjuk azokat a rövid, személyes definíciókat, amelyeket a középületek kapcsán ki-ki megfogalmazott, ezzel is jelezve, hogy az alapfogalmakra való rákérdezés milyen sok irányba nyitja a szakmai diskurzust, mennyire árnyaltan és gazdagan tükrözi vissza egy közösség gondolkodását.

Másfelől, a nyitott párbeszéd fontosságát hangsúlyozandó a kötet bevezetője is dialógusformában került rögzítésre: Somogyi Krisztina kurátornak, vizuális környezet-kutatónak és a Középülettervezési Tanszék vezetőjének, Balázs Mihály építésznek a kiállítás bezárását követő beszélgetése indítja útjára ezt a kötetet.

Somogyi Krisztina