Mű/Hely

Muhely

A Mű/Hely egy tavaly indult kötelezően választható tárgy a közép tanszék kínálatában, ahol műtermi alkotómunka, a makettépítés, tárgykészítés áll a fókuszban. Különféle léptékű és funkciójú modelleket, tárgyakat készítünk, beszélgetünk róluk, megosztjuk a készítés során szerzett tapasztalatainkat.

A résztvevők újszerű, kísérletező módon, minden technikai segítséget megkapva, saját kezükkel dolgozhatnak tervezési tárgyukhoz kötődő inspiráló tárgyak, makettek, prototípusok elkészítésén. Az órákon a tanszék, és a résztvevő műhelyek eszközparkjával, helyben megvalósíthatók a féléves tervekhez kapcsolódó főbb makettezési részfeladatok, kötöttségek nélkül bátran kipróbálhatók a valós téri bemutatás eszközei és technikái.

A Mű/hely a sok - sok éve futó RKK című tárgy , illetve Belső terek építészete c. tárgy utódja, a kari ekvivalencia-szabályokkal összhangban.

Tárgyfelelős

Bartha András Márk DLA

Típus
Választható
Kreditpont értéke
3
Követelmény
félévközi jegy
Szemeszter
őszi

Tematika, ütemterv 2022 ősz

Muhely

Tárgyleírás

A kurzus egyetemi alkalmait, a technikai demonstrációk és elméleti kiselőadások mellett meghívott vendégek, műhelylátogatások színezik. Elmegyünk a Barlang Műhely famegmunkáló műhelyébe, megnézzük hogyan dolgozik a professzionális makettépítő cég a Limes modellnél, a betonöntés rejtelmeivel ismerkedünk a képzőművészet és építészet határterületein a Szövetség 39-cel. Többféle új technikával ismerkedünk meg, kisebb és nagyobb, alkotási fókuszú feladatok elvégzése során. Az anyagokkal való bánás, ház léptékű vetületeivel ismerkedünk a különböző épületbejárások során: meglátogatjuk Karácsony Tamás által tervezett Árpád-ház kutatóintézet, és a Normafa Síház építkezéseit, ahol testközelből kaphatunk élményt a belsőépítészeti részletképzés gyakorlatából.

Olyanokat várunk, akik szeretik néha bepiszkolni a kezüket, elmélyülni egy-egy tárgy elkészítésében, és olyanokat is, akiket elsősorban a tárgyalkotás metafizikája érdekel, de szeretnék továbbfejleszteni gyakorlati készségeiket, vagy akik csak szívesen alkotnának közösségben, könnyed hangulatban.

A kurzus a tanszék INNOVATÍV KÖZÖSSÉGI TEREK stúdiójának kutatási tevékenységéhez kapcsolódik, és minden évfolyam számára nyitott!