Középülettervezés 2

Középülettervezés 2

A félév során a hallgatók korrektori segédlettel megterveznek egy pavilon jellegű építményt, illetve egy kisebb középületet (cca. 300–1000 m2 alapterülettel). A tervezési feladat minden esetben konkrét építési helyhez kötődik. A tervezés folyamatosságát a félévközi vázlattervek szolgálják. A tervezési feladatokat 1:100 léptékig kell megoldani, a megoldások bírálatában azonos súllyal szerepel a telepítési koncepció, a funkcionális megoldás, a tömegalakítás-térformálás minősége és az architektúra kialakítása.

Tárgyfelelős

Bartha András Márk DLA

Típus
Kötelező
Kreditpont értéke
6
Követelmény
félévközi jegy
Szemeszter
tavaszi

Középülettervezés 2

Tárgyleírás

A félév során a hallgatók a konzulensekkel együtt Szentendre közösségei részére terveznek kis középületeket, amelyeket M1:100-as léptékig fejlesztenek. A félév elején bemutatkozó hét közösség meghatározó szerepet kap a félév során. Jelenlegi működésükből adódnak a tervezendő rendeltetések: Fiatal Művészek Alkotóháza, Castrum látogatóközpont, Kerékpáros és evezős szálláshely, Művészeti iskola ,Balkán-ház ,Gyerekkönyvtár, Ökoház és közösségi kert. A funkciókhoz elhelyezkedésben  és méretben illeszkedő helyszín kiválasztása is a feladat része lesz a félév elején. A félév során a hallgatói-oktatói közösség működésére is kiemelt hangsúly kerül: közös előadások, félévközi összenézés, széles körű beszélgetések tagolják a tankörök személyes konzultációit. Ezek az események szándékaink szerint élményszerűvé teszik a közös munkát, és visszajelzést biztosítanak a hallgatók részére.

A fenti funkcionális igényekre a félév során két tantárgyban is keressük a választ: egy gyors, pályázatszerű pavilontervezési gyakorlattal a félév közepén a Tervezésmódszertan tárgy keretében, valamint jelen tárgy keretei között a témát bőven kifejtő, részletesen átgondolt, nagyobb léptékű, állandó épület megtervezésével.

Link a tárgy moodle oldalához.

Tervezési segédlet